CD Recensie Pieter Wispelwey - Bach

Bach: Zes Cello Suites

Toen Pieter Wispewey in 1990 voor het eerst de zes cellosuites van J.S.Bach opnam was hij al vastbesloten deze werken op andere momenten in zijn leven nogmaals op geluidsdrager vast te leggen. Óm het heilig zevende jaar paste bij deze Bijbel van de celloliteratuur, vond hij.

 

Zijn tweede opname kwam inderdaad en verscheen in 1998 maar daarna werd het stil. Zijn derde opname uit 2005 werd wel opgenomen maar kwam om diverse redenen nooit op de markt. Waar zijn eerste opname eigenwijs, recalcitrant en wars van alle regels van de barok afstak tegen zijn tweede, veel meer met een barokstijl gespeelde visie bleef zijn derde onuitgebrachte versie voor het grote publiek een raadsel. Maar met zijn vierde opname (keurig zeven jaar na de mysterieuze derde) bewijst hij opnieuw zijn trouw aan deze magistrale werken met nieuw palet aan kleuren en inzichten. Uit onderzoek bleek dat de cellosuites van J.S. Bach, geschreven in de periode 1717-1720 in zijn toenmalige woonplaats, Köthen in Duitsland gespeeld dienen te worden met een A die op 415 Hz. is gestemd. Een aannemelijke stemming voor barokmuziek. Maar het blijkt uit onderzoek dat het algemene muziekleven in Köthen in deze periode veel lager gestemd was dan 415 Hz, namelijk de A was toen 392 Hz! En met deze nieuwe wetenschap nam Wispelwey de suites opnieuw op. Wat stijl betreft houd deze opname het midden tussen zijn eerste en zijn tweede opname. Soms verassend nors en bokkig maar meestal vloeiend, stijlvol, zangerig en lyrisch verhalend. Door de lagere stemming klinken de werken vol en melancholiek maar wat je vooral hoort is een wijze man, net 50 jaar geworden, die de werken van binnen en van buiten kent. Daarmee weet hij de luisteraar moeiteloos te overtuigen van zijn ‘’gelijk’’ en zijn er eigenlijk geen redenen om deze opname over te slaan. Laten we ervan uit gaan dat Wispelwey zelf de schifting heeft aangebracht door de derde opname als niet relevant te beschouwen maar deze vierde moet u hebben!!! Opnametechnisch is het een feest voor het oor. Het lijkt alsof je naast de cellist zit en alle nuances mag horen. Van fluisterend zacht tot luidruchtig en monumentaal. Een compliment voor u en uw speakers.

Hugo de Groot

De opname maakt deel uit van de najaarscampagne: Aangenaam …Klassiek 2013-14 en is tijdelijk in prijs verlaagd. U kunt de cd voor € 19.99 bestellen bij Broekmans & Van Poppel via de onderstaande link of kopen in de winkel aan de Van Baerlestraat 92-94 te Amsterdam

https://www.broekmans.com/nl/special_order_form_shop.cfm?freeform=true

Werk: Zes Cello Suites van J.S.Bach Cello: Pieter Wispelwey CD: Evil Penguin Records 012 /2 cd’s plus dvd-documentaire

 

CD Recensie Pieter Wispelwey - Bach
Contact

Contact

Tel: (020) 722 09 05
Fax: (020) 722 09 06

Showroom

Skoon 80
1511 HV Oostzaan

Openingstijden

Do - Za 10.00 - 17.00
Overige dagen op afspraak

Mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2020 Webdevelopment by Totoweb