Verslag High End München 2018 (deel 2)

mbl munchen

MBL Germany: De muziek is overal

Eigenlijk is het elk jaar weer een muzikaal feestje bij onze oosterburen uit Berlijn. Niet voor niets is MBL met haar bijzondere ‘Radiahlstralers’ al vanaf het allereerste moment een vaste waarde in ons High End pakket. Hoofdontwerper en audio-engineer Jürgen Reis staat al meer dan dertig jaar zijn mannetje in de wereld van de high-end, en is bijna maniakaal te noemen als het gaat om zijn streven naar perfectie. Dat resulteerde eerder bijvoorbeeld in het uitstellen van de release van de MBL Noble Pre-Amp en CD-speler van bijna twee jaar.

Dit jaar is er een netwerkmodule gepresenteerd die de vorig jaar geïntroduceerde MBL N31 Noble CD speler / DAC (lees vooral de review van deze N31 in Stereophile) Roon Ready maakt, waardoor ook MBL inhaakt op het veel gebruikte en onvolprezen Roon als afspeel-software. De module kan ook geplaatst worden in de 1611 F Reference DAC, en er wordt nog aan gewerkt om hem ook in de C31 Corona CD/DAC op te kunnen nemen. Ondanks dat wij de MBL sound maar al te goed kennen, is het toch steeds weer verassend hoe gemakkelijk en levensecht deze bijzondere systemen de muziek de ruimte inbrengen. Een één op één vergelijk tussen een stukje ‘live’ en de opname maakte dit maar al te zeer duidelijk. Hopelijk gaan wij dit najaar nog een demo-weekend organiseren waarbij ook leden van Concerto Köln (vaste partner van MBL) aanwezig zullen zijn, zodat we ook bij ons in de showroom deze ‘live vs de set’ test kunnen laten horen.

Nagra (Wilson Alexia 2/ Kronos draaitafel): Tapes en vinyl vs digitaal

De Wilson Alexia 2 stond dit jaar in meerdere ruimtes te spelen. Maar waar het bij dCS in combinatie met D’Agostino naar onze smaak iets te klinisch klonk, en ook de tuning van de ruimte en plaatsing zeker meer aandacht hadden verdiend, was het een waar muzikaal feestje bij het Zwitserse Nagra. Het laag was wellicht iets te aanwezig en ongecontroleerd doordat er maar liefst twee subs bij waren geplaatst (de ruimte was ook beduidend groter dan bij de concurrentie), maar er werd met veel liefde muziek gedraaid vanaf voornamelijk tape en vinyl. En dan gelukkig niet alleen de platgeknuffelde audiofiele plaatjes, maar ook verrassende pop en klassiek. De sublieme Kronos draaitafel liet zonder ook maar enig kraakje de muziek de ruimte in dansen, en het verschil met digitaal werd hier maar al te duidelijk, zeker bij de demonstratie van een opname van een zeldzame Japanse master kopie, die eerst vanaf cd en vervolgens vanaf tape gedraaid werd. Wat ons betreft is de revival van de open reel tape-decks dit jaar op de show en als algehele trend in de markt dan ook volkomen terecht.

Nagra Wilson

Vitus Audio (Marten speakers): Rust en ruimte

Waar het in de ruimte van Marten met hun nieuwe topmodel (€ 310.000,-!!) en daarbij nog een kleine achthonderdduizend euro aan elektronica (o.a. Vitus Audio en MSB) en kabels niet echt (of echt niet) uit de verf kwam, was het bij Vitus Audio zelf met hun nieuwe instap elektronica-lijn en een kleine Marten speaker wel genieten. Een prachtig schoon en rustig geluidsbeeld met enorme diepte en dynamiek, en ook hier aangename, originele muziek.

Zo blijkt maar weer dat een trots opgehangen prijsoverzicht op de stoeltjes lang niet altijd garant staat voor een goeie demo en dat je met slechts een fractie van het budget (in totaal minder dan de prijs van alle bekabeling van de set bij Marten) met dezelfde merken wél een mooie set kan neerzetten. Een voorbeeld voor vele andere merken!

marten highend munich 2018 favourites9

Magico (Soulution / Kronos draaitafel): Muziekkeuze is alles, en dat blijkt…

Ondanks de indrukwekkende technische specificaties (met bijbehorende prijskaartjes) en naamsbekendheid van deze merken ging het in de ruimte van Magico helemaal mis. Uiteraard valt er over smaak niet te twisten, maar wat er tijdens ons bezoek aan deze demo-ruimte gedraaid werd, daar werd een muziekminnend mens niet blij van… Een duidelijk in de spelende Magico M6 speaker geïnteresseerde klant kreeg wel zeer bot nul op het rekest toen hij een verzoek indiende om de set met voor hem bekende muziek te mogen beoordelen. En nadat dan eindelijk de in zijn geheel gedraaide plaat van een niet nader te noemen jazz-muzikant (die, aan zijn op de plaat vastgelegde gekreun te horen, misselijk werd van zijn eigen onbegrijpelijke pianospel) was afgelopen, en er veel stemmen opgingen om misschien toch iets andere muziek te draaien, ging de voor de gelegenheid als hipster verklede demo-meneer rustig verder met zijn eigen ding…

Daarbij komt ook nog eens dat alles zo ongelooflijk hard stond dat je sowieso graag naar buiten wilde! Wellicht was dit slechts een momentopname en werd er hier tijdens de show wel degelijk ook goeie en interessante muziek gedraaid op een acceptabel volume, en kan deze set écht dat wat de specificaties je beloven, maar dat hebben wij en de rest van de aanwezigen niet meer mogen meemaken, we gingen namelijk snel verder…

Magico M6Soulution

Contact

Contact

Tel: (020) 722 09 05
Fax: (020) 722 09 06

Showroom

Skoon 80
1511 HV Oostzaan

Openingstijden

Do - Za 10.00 - 17.00
Overige dagen op afspraak

Mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2020 Webdevelopment by Totoweb