Verslag High End München 2018 (deel 1)

Wij willen altijd onze klanten op de best mogelijke manier adviseren. Dat betekent dat we regelmatig beurzen en demo’s bezoeken om op de hoogte te blijven van de laatste innovaties, producten en ontwikkelingen in de markt.

MOC building München High End

Dit jaar gingen wij met grote verwachtingen naar de jaarlijkse High End audio show in München, want er waren namelijk nogal wat spannende dingen aangekondigd bij een aantal grote merken... Maar voordat we die zaken gaan bespreken eerst een algemene indruk van de show. En die is, los van de gezellige sfeer, fijne gesprekken met collega’s en het mooie weer buiten bij de food- en drinkbar, helaas toch niet zo best...

Zoals al een aantal jaren de trend is, was er in te veel ruimtes weer dezelfde ongeïnspireerde muziek, opgezet door, laat ik het zacht uitdrukken, niet heel erg vrolijk ogende snuiters. Nee, daar wordt een mens niet blij van. En dan ook nog doodleuk een set van meer dan een half miljoen neerzetten om die vervolgens te laten klinken als een natte krant. Hoe kan dat toch? Is er dan niemand die zegt ‘jongens, we zijn er nog lang niet, dit klinkt nergens naar, alles plakt aan de speakers’? Gemiste kansen dus, terwijl niet alleen wij denken dat de High End Audiowereld beter verdient.

Gelukkig was er ook een aantal merken die wél een mooie presentatie neer hebben gezet, met meer dan prachtige producten. Een aantal deel ik met jullie in dit eerste verslag, en binnenkort volgt deel twee, waarin ik nog een aantal merken en andere zaken bespreek die we tijdens de High End München hebben gezien.

MOC building München High End

Goldmund: Vooruitstrevend op het allerhoogste niveau

Sinds eind vorig jaar zijn wij exclusief importeur van Goldmund, het legendarische Zwitserse High-End merk, dat al menig iconisch audio product op de markt gebracht heeft in de afgelopen veertig (!) jaar. Wij kozen voor Goldmund omdat zij al een aantal jaar geleden inzagen dat de toekomst van high end audio ligt bij actieve, draadloze speakers, die een modern interieur juist complimenteren, in plaats van stapels elektronica midden in de kamer met veel te veel dikke kabels eraan... Door al hun beproefde versterker-, DAC- en DSP-techniek in de speakers in te bouwen blijft het iconische Goldmund ontwerp volledig intact, is de weergave op het allerhoogste niveau en blijft uw huis vrij van allerlei elektronica. Wij hebben sinds een aantal weken de Goldmund SATYA vast op demo in onze showroom. Koud uit de kist speelde deze set al tien keer beter dan menig topset in München dit jaar. Daarbij komt ook nog dat onder de streep dit systeem, ondanks het forse prijskaartje, veel goedkoper in aanschaf is dan wanneer je op hetzelfde niveau zou willen genieten van muziek met een van de vele merken hier op de show. En tot slot maakt de homogeniteit van de Goldmund speakers dat je uitsluitend nog maar jouw muziek beleeft zoals die bedoeld is, en de techniek volledig vergeet...

Dit jaar presenteerde Goldmund in München het nieuwe vlaggenschip, de Goldmund SAMADHI, die er met zijn 180Kg niet alleen indrukwekkend uitziet, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog veel indrukwekkender gaat klinken! Wij kunnen niet wachten op de demo binnenkort in Geneve. Daarnaast is de volledige actieve wireless speaker line-up gereorganiseerd. De Sukha en de Pro Logos hebben plaatsgemaakt voor de nieuwe Goldmund PRANA, waardoor er een zeer consistente opbouw ontstaat. Met de vorig jaar uitgebrachte, volledig vernieuwde Telos NextGen versterkerlijn en de op de show aanwezige NextGen Phono stage en NextGen DAC komen de audiofielen onder ons helemaal niets te kort als zij hun set naar grote(re) hoogten willen brengen.

Kharma: Totaalbeleving in opima forma

MOC building München High End

Elk jaar kijken wij weer uit naar de presentatie van ons Nederlandse High-End paradepaartje Kharma. In hun volledig nieuw aangeklede, misschien iets té gedempte ruimte, waande je je voor even niet meer op de beurs in München, maar werd je volledig ondergedompeld in de ultieme Kharma belevenis. De dempende wanden waren rondom bekleed met prachtig geweven luxe stof, subtiel ontworpen en voorzien van het bekende Kharma logo. Nieuwe, uit bamboo gesneden, akoestische diffusiepanelen, hoogpolige vloerbedekking met rondom prachtig bruine leren tegels, een grote lijst met daarin een lcd- scherm voorzien van een slide-show met de vele Kharma producten, subtiele verlichting en een luxe drie-persoons bank maakten het geheel af.

 

MOC building München High End

In de ruimte staan de Kharma Enigma Veyron EV-4 speakers te glanzen, met daar tussenin de nieuwe Veyron mono-amps. Langs de rechter zijwand een digitaal front-end van dCS, twee stuks Nagra open reel tapedecks, Kharma Exquisite pre-amp en een Clearaudio Statement draaitafel. Vanaf de eerste tonen brengt deze set je naar andere werelden, en je zou willen dat je de hele dag zelf platen, tapes en tracks mag uitzoeken en opzetten, zodat het volledig jouw werelden worden! 

MOC building München High End

Merging NADAC: Muzikaal tot in de vingertoppen

Dit jaar hadden wij zonder twijfel de meest muzikale ervaring bij de multichannel (meerkanaals 5.1) DSD demo van Bert van der Wolf van Northstar Recordings. De toch al niet kleine ruimte van ca. acht meter breed en 10 meter diep veranderde vanaf de eerste noten van Het Gelders Orkest met Mahler 4 in een concertzaal van minstens drie keer deze afmetingen. Wat een natuurlijk geluid en dynamisch kloppend geheel werd hier neergezet, ongelooflijk! Ook de andere eigen Northstar opnamen, waaronder een live recording in een jazz club, een prachtige uitvoering van muziek van Christoph Graupner, uitgevoerd door Ars Antiqua Austria en opgenomen in een akoestisch perfect ontworpen 18e eeuws huiskamer-concertzaal in St. Florian bij Salzburg, en als uitschieter het geweldige vioolconcert van Korngold, waren allen even adembenemend en deden de show in München even compleet vergeten.

Voor deze demo gold dat de aanwezige techniek uitsluitend in dienst staat van de muziek, en hoe! Dit is waar high-end audio wat ons betreft over zou moeten gaan.

Binnenkort volgt deel twee van ons verslag van de High End München, want er was nog veel meer te zien en beleven...

Contact

Contact

Tel: (020) 722 09 05
Fax: (020) 722 09 06

Showroom

Skoon 80
1511 HV Oostzaan

Openingstijden

Do - Za 10.00 - 17.00
Overige dagen op afspraak

Mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2020 Webdevelopment by Totoweb